حجامت

حجامت یکی از روش‌های باستانی و سنتی است که می‌تواند به عنوان جایگزینی برای درمان‌های دارویی و دیگر روش‌های درمانی استفاده شود.

این روش با استفاده از فنجان‌های مخصوصی انجام می‌شود که روی پوست قرار می‌گیرند. فنجان‌های حجامت ممکن است از جنس شیشه، بامبو، سفال و سیلیکون باشند. افراد به دلایل مختلفی حجامت را انجام می‌دهند مانند تسکین درد و التهاب، بهبود گردش خون، آرامش و سلامت بدن و ماساژ عمیق بافت‌های بدن.

دو روش برای حجامت وجود دارد:

۱) روش خشک: تنها بادکش انجام می‌شود.
۲) روش خیس: در این روش، ابتدا بادکش انجام شده و سپس عمل حجامت انجام می‌گیرد.

تاریخچه حجامت درمانی

طبق شواهد، ایرانیان در گذشته از حجامت استفاده می‌کردند. نوع حجامت خیس بین ایرانیان بسیار مورد توجه و استقبال بوده است.

تمامی ‌بزرگان طب سنتی ایران، حجامت را به عنوان یکی از ارکان مهم درمانی معرفی کرده‌‌اند. زکریای رازی در کتاب «الحاوی» و ابوعلی سینا در کتاب «قانون»، به طور مفصل در مورد حجامت و کاربرد آن در درمان بیماری‌های مختلف صحبت کرده‌اند. حجامت از بیش از ۵۰۰۰ سال پیش، در مناطقی همچون چین، کشورهای خاورمیانه و اروپای شرقی، بلغارستان، مصر و شمال آفریقا انجام می‌شد و شواهد نشان می‌دهد که سرخپوستان آمریکای شمالی نیز با اثرات شفابخش آن آشنا بوده‌اند.

حجامت باعث می‌شود مواد مضر و سمی از بدن خارج شود و سلامت بدن بهبود یابد. برای توضیح بیشتر، بهتر است بدانید که وظیفه اصلی کبد، تولید و تصفیه خون است. کبد، خونی که رطوبت دارد را به کلیه‌ها می‌فرستد تا رطوبت آن گرفته شود. همچنین سلول‌های مرده را همراه با سموم به طحال می‌فرستد. سموم از طریق طحال، وارد روده بزرگ شده و همراه با مدفوع، دفع می‌شود. هنگامی که طحال پر باشد، کبد اضافه خون را توسط رگی به نام فیلتر، به پشت قلب (میان دو استخوان کتف، پشت گردن و کمر) می‌فرستد. وقتی حجامت در ناحیه بین دو کتف انجام می‌شود، در واقع سموم خون از رگ فیلتر خارج شده و این کار به تصفیه خون به طحال کمک می‌کند. بدین ترتیب، حجامت در درمان بیماری‌ها مؤثر واقع می‌شود.

اگر حجامت همزمان همراه با طب سوزنی انجام شود ممکن است برای درمان برخی بیماری‌ها نتیجه بهتری داشته باشد و مؤثرتر عمل کند مانند:

  • هرپس زوستر (بیماری پوستی)
  • آکنه
  • فلج صورت
  • اسپوندیلوز گردن